AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Job Cohen en wethouder Tjeerd Herrema van verkeer hebben maandagochtend de standplaats voor zogeheten kwaliteitstaxi's bij Amsterdam Centraal Station (CS) geopend.

Voortaan mogen alleen nog taxi's die aan strenge eisen voldoen, hier klanten oppikken. Herrema overhandigde om negen uur de eerste toegangspas aan een chauffeur.

Met de invoering van de kwaliteitstaxi's wil de gemeente een einde maken aan de wanorde op de standplaats bij het CS.

Sinds de liberalisering van de taximarkt in 2000 en de daardoor veroorzaakte toename van het aantal ongekwalificeerde chauffeurs was het er hommeles. Taxiondernemers weigerden er steevast korte ritjes. Ook maakten ze geregeld ruzie met klanten, verkeersregelaars of elkaar.

Stratenkennis

De kwaliteitstaxi's moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moeten de chauffeurs beschikken over voldoende stratenkennis, een ontheffing voor tram- en busbanen en het landelijk TX-keurmerk voor taxi's.

Ook mag hun auto niet ouder zijn dan zes jaar. De ondernemers krijgen een speciale pas, waarmee ze toegang hebben tot de standplaats.

TCA

Sinds maandag zijn er circa 150 kwaliteitstaxi's. De komende tijd komen daar nog honderd bij. Ongeveer twee derde van hen rijdt voor de Taxi Centrale Amsterdam (TCA). Als de maatregel een succes blijkt, wil de gemeente ook elders met standplaatsen voor kwaliteitstaxi's komen.

Schande

"Vandaag is een belangrijk hoofdstuk in het boek over de taxi's in Amsterdam", aldus Herrema. "We hebben de laatste tijd veel dingen gezien op deze standplaats die ons gestoord hebben." Ook volgens burgemeester Cohen was het de hoogste tijd om de chaos bij het CS aan te pakken. "Het was een schande voor de stad."

Paul Salders, een van de eersten met het predikaat kwaliteitstaxi, kwam al jaren niet meer op de standplaats. "Het was hier een puinhoop. Dit is een heel belangrijke stap."

Eerste indruk

Ook volgens taxiondernemer Mohammed Kamara is de maatregel een heel goede beslissing. "Het Centraal Station is de spiegel van Amsterdam. Hier krijgen toeristen hun eerste indruk van de stad."

Kwaliteitstaxi's Amsterdam CS