MOSKOU - Het Russische Gazprom heeft de levering van gas aan Oekraïne met een kwart teruggedraaid. Dat heeft de Russische gasmonopolist maandag laten weten nadat een nieuwe deadline was verlopen waarop Oekraïne het met Gazprom eens had moeten worden over een nieuwe contract.

Volgens Gazprom is Kiev nog een flink bedrag schuldig over 2007 en is er nog geen nieuwe prijs afgesproken voor 2008. Oekraïne zegt dat het geld inmiddels is betaald. De twee partijen spraken afgelopen weekeinde nog met elkaar, maar een woordvoerder van Gazprom meldde dat er geen overeenstemming was bereikt.

Opleving

Het conflict tussen Gazprom en Oekraïne speelt al jaren en beleeft periodiek een flinke opleving. Gazprom dreigt geregeld de gaskraan dicht te draaien, maar deed dat tot nu toe slechts kortstondig.

Dat gebeurde onder meer begin 2006, toen door het stopzetten van de levering aan Oekraïne ook het gastransport naar West-Europa werd gehinderd. Rusland en Oekraïne hebben nu verzekerd dat de levering aan West-Europa niet in gevaar komt. Circa 80 procent van al het gas dat Rusland aan West-Europa levert, stroomt via pijpleidingen in Oekraïne.

Europa

Gazprom heeft de Europese Commissie beloofd dat de gaslevering aan Europa gewoon doorgaat, aldus een woordvoerder van het dagelijks bestuur van Europa. De Europese Commissie heeft de twee partijen gemaand een oplossing voor het geschil te vinden.

Volgens bronnen zal de Commissie een spoedbijeenkomst over het gasconflict beleggen als zij daar de noodzaak van inziet.

Vermindering

Gazprom liet maandag weten dat de levering met 40 miljoen kubieke meter per dag is verminderd. Oekraïne zei dat het ging om een vermindering met 30 miljoen kubieke meter. Het gaat om gas dat direct uit Rusland naar Oekraïne gaat. Gas dat vanuit andere landen, onder meer Turkmenistan, via Rusland naar Oekraïne wordt vervoerd, levert Gazprom nog wel.

De Russische president Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Joesjtsjenko bereikten op 12 februari nog een akkoord over verscheidene aspecten van de gaslevering aan Oekraïne. Premier Joelia Timosjenko wist daar echter in verdere onderhandelingen geen overeenstemming over de prijzen uit te slepen.