DEN HAAG - GroenLinks wil een parlementair onderzoek naar de problemen bij de Belastingdienst. De partij laat dat zondag weten in reactie op staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) die heeft aangekondigd dat de fiscus de geplande AOW-heffing en de kilometerheffing niet kan uitvoeren omdat de dienst er geen nieuwe ingewikkelde maatregelen bij kan hebben.

GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat De Jager nu al weet dat zijn dienst de kilometerheffing over een aantal jaren niet zou kunnen uitvoeren.

"In plaats van dat de Kamer via losse interviews met vergaande conclusies van de staatssecretaris wordt geconfronteerd, vinden we dat de Kamer exact moet onderzoeken waar de problemen zitten en hoe zij kunnen worden opgelost", aldus fractievoorzitter Femke Halsema.

Volgens haar moet het parlement zelf kunnen beoordelen wat de dienst er nog bij kan hebben. Net als de VVD hintte GroenLinks afgelopen week al op een parlementair onderzoek na het onbruikbaar worden van 730.000 belastingaangiftes.

GroenLinks wil De Jager en minister Camiel Eurlings (Verkeer) dinsdag in het vragenuurtje om opheldering vragen.