ROTTERDAM - De Nederlandse consument heeft het afgelopen jaar minder frisdrank, maar meer (verpakt) water gedronken. Dit blijkt zondag uit de voorlopige jaarcijfers over 2007 van de Nederlandse Frisdranken Industrie.

Klokte de consument in 2006 jaarlijks nog bijna 98 liter frisdrank weg, vorig jaar nam dat af tot iets meer dan 95 liter. Volgens de branche komt dat vooral door de slechte zomer.

Daarnaast is er sprake van een stabilisatie van de groei, die er tot vorig jaar was. "Fris is ondertussen een volwassen markt geworden die niet meer spectaculair zal groeien."

In totaal werd vorig jaar in Nederland 1,56 miljard liter frisdrank gedronken en 358 miljoen liter water uit pakken of flessen.

Groeipotentieel

In tegenstelling tot frisdrank, drinkt de Nederlander wel steeds meer water. Was dat vijf jaar geleden nog 17 liter per jaar per persoon, nu is dat toegenomen tot zo goed als 22 liter. En daar zit volgens de brancheorganisatie nog "enorm groeipotentieel" in.

Zo drinken de Belgen maar liefst 100 liter verpakt water per hoofd van de bevolking. Het grote verschil tussen Nederland en België heeft alles te maken met de uitstekende kwaliteit van het Nederlandse kraanwater "en de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid".