AMSTERDAM - Na een positieve opening stonden maandag de beurzen in Europa tegen het middaguur vrijwel zonder uitzondering in de rode cijfers. Oorzaak is het vooruitzicht op een lagere opening op de Amerikaanse beurs.

Beursstemming (video): Lage omzet, rustige markt, AEX hoger.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Kwartaalcijfers KPN beter dan verwacht.
Verder:ING nu ook naar VK met ING Direct, Ahold breidt onderzoek naar faude uit.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond rond 12.00 uur met een verlies van 1,49 punten (0,5 procent) op 280,55 punten. Hiermee bleef de beurs net boven de psychologische steungrens van 280 punten. Analisten denken dat als de beursindex onder die grens komt, die naar de 200 punten zal zakken.

Slechts twee fondsen lieten een klein winstje zien. Het voedingsmiddelenconcern Unilever was de grootste stijger, met een koerswinst van 1,1 procent. Unilever keerde vrijdag dividend en de aandelen dalen dan meestal wat. Maandag herstelde het aandeel zich weer.

KPN

Het telecomconcern KPN presenteerde maandag voorbeurs de kwartaalcijfers. Deze waren vrij positief en conform de verwachtingen van analisten. Aanvankelijk steeg KPN ruim 3,5 procent, maar na een uurtje handel daalde de koers toch weer tot een min van 0,2 procent op 5,88 euro. Volgens een handelaar op de beurs heeft dat te maken met de telefonische toelichting die KPN had met analisten over de cijfers. "Misschien waren de verwachtingen toch niet zo goed als verwacht", aldus de beurshandelaar. Grootste dalers waren LogicaCMG, TPG en Hagemeyer.

Midkap

De MidKap-index, de index voor middelgrote fondsen, liet een kleine stijging zien van 0,3 procent, 0,87 punten, tot 276,04. Koploper was Wessanen met een stijging van 12,3 procent. Er gaan overnamegeruchten over het voedingsmiddelenconcern. De grootaandeelhouders willen de boeken van het bedrijf inzien. Volgens de beurshandelaar gaan er verhalen dat een aantal van hen het bedrijf wil opkopen, in delen verkopen en van de beurs gaan halen.

Grootste dalers waren Océ, Vastned Offices en Wereldhave. In heel Europa was de vaart er op de beurzen al snel uit. De Duitse beurs dook als eerste in de min en stond aan het eind van de ochtend op een verlies van bijna 2 procent. De beurs in Londen was ,2 procent lager en Parijs tekende een daling aan van 0,65 procent.

Behalve in een wellicht lagere opening van Wall Street vonden de koersdalingen hun oorsprong in de stijging van de eurokoers. In de ochtend kwam die koers voor het eerst sinds januari 1999 boven de ,16 dollar uit. Dat had vooral negatieve gevolgen voor bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten.

In Frankfurt was Commerzbank een van de weinig stijgers. De bank voerde de boventoon met een koerswinst van 3,65 procent. In het weekeinde liet de voorzitter van de raad van commissarissen weten de kans groot te achten dat de bank wordt overgenomen.

Op de beurs in Londen was verzekeraar Royal Sun een van de gevraagde fondsen. De koers ging omhoog met 2,4 procent. Aanleiding was de belangstelling voor de aandelen van de Australische divisie van het concern. De inschrijving was viermaal overtekend. De beursgang is de grootste tot nu toe dit jaar.

Euro

De euro zat even boven de 1,16 dollar, maar ging daarna weer wat omlaag. Tegen het middaguur stond de koers op 1,1575 dollar. De slotkoers van vrijdag luidde 1,1485 euro. Tegenover het pond sterling steeg de Europese munteenheid van 0,7165 naar 0,7190.