LONDEN - De euro heeft maandag zijn koersstijging hervat. Maandagmorgen kwam de koers voor het eerst sinds januari 1999, toen de munteenheid werd geïntroduceerd, boven de 1,16 dollar uit. De notering bedroeg 1,1615 dollar tegenover een slotkoers van 1,1485 dollar bij het slot van de handel van vrijdag.

De reden van de jongste stijging ligt in uitspraken van John Snow, minister van Financiën van de Verenigde Staten. Die verklaarde in het weekeinde weliswaar dat het Amerikaanse beleid is gericht op een sterke dollar, maar hij zei ook dat een lagere koers de export van zijn land stimuleert. Verder gaf Snow aan geen heil te zien in kunstgrepen om de koers te laten stijgen.

De euro is al enige tijd aan het stijgen. Dat is het gevolg van het verschil tussen de rente in de VS en die in Europa. In de VS ligt het belangrijkste tarief op 1,25 procent, in de landen die de euro als munteenheid hebben op 2,5 procent.

De euro nadert nu zijn introductiekoers van begin januari 1999, die op 1,16675 dollar lag. Direct na de introductie liep de koers op tot 1,1875 dollar, maar sinsdien is er alleen maar sprake geweest van een daling, met als dieptepunt 0,8230 dollar eind oktober 2000.