RIJSWIJK - Werken levert voor bijna de helft van de jonggehandicapten met een Wajonguitkering niet of nauwelijks iets op. Wajongers met een kleine deeltijdbaan verdienen meer dan met grotere deeltijdbanen.

Dit blijkt zaterdag uit onderzoek van Regioplan dat is verricht in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), CNV Jongeren en het platform voor jongeren met een handicap Jopla.

Volgens de organisaties is de complexe en ondoorzichtige regelgeving een van de oorzaken. Zo is de verrekeningssystematiek onduidelijk en trapsgewijs.

Reiskostenvergoeding

Ook wordt het inkomen van Wajongers die deeltijd werken, verrekend met de uitkering. Reiskostenvergoeding is daarnaast in veel gevallen niet vanzelfsprekend.

Maandag overhandigt Mis(s) Reni de Boer, de ambassadeur van Onbeperkt Nederland, het onderzoeksrapport aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Hij moet, volgens de organisaties, de wet-en regelgeving aanpassen.

Zo moet onder meer de trapsgewijze aanpassing van de uitkering worden vervangen door een glijdende inkomensschaal zodat elk extra gewerkt uur meer loon oplevert.

Conclusies

Het CDA liet zaterdag weten geschokt te zijn. "Jonggehandicapten moeten volwaardig kunnen meedoen in de samenleving, maar dan moet werken wel lonen", vindt CDA-kamerlid Eddy van Hijum. Hij wil aanstaande dinsdag in het vragenuurtje van minister Donner weten of hij de conclusies deelt.

Ook roept hij de minister op de conclusies van het onderzoek te betrekken bij de wijziging van de Wet Wajong, waarmee de minister nog voor de zomer naar de Kamer wil komen.