WASHINGTON - Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft samen met zijn Amerikaanse partner Northrop Grumman een grote order in de wacht gesleept in de Verenigde Staten.

Het consortium gaat voor 35 miljard dollar (23 miljard euro) 179 tankvliegtuigen aan de Amerikaanse luchtmacht leveren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie vrijdagavond bekendgemaakt.

Favoriet

Het nieuws is een zware klap voor Boeing, de Amerikaanse concurrent van EADS. Boeing leek favoriet voor de order en gaat mogelijk in beroep.

Volgens Boeing had de order veel banen kunnen scheppen voor Amerikanen en gaan die nu naar Europeanen. EADS wijst erop dat de assemblage van de tanktoestellen in de VS gebeurt. Dat levert vele duizenden arbeidsplaatsen op.

Vloot

De 179 vliegtuigen, die gevechtsvliegtuigen in de lucht van brandstof voorzien, worden op basis van de Airbus A330 gebouwd. De eerste toestellen worden in 2013 in gebruik genomen en vervangen de verouderde vloot van KC-135 toestellen, waarvan sommige al sinds de jaren zestig dienst doen.

Op termijn zouden VS alle vijfhonderd toestellen willen vervangen. Daarmee zal in totaal een bedrag van 100 miljard dollar (66 miljard euro) zijn gemoeid.