AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft zijn internetbank uitgebreid naar het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe tak krijgt drie tot vier jaar de tijd om circa 400.000 klanten te werven en daarmee quitte te spelen. De Britse markt is de achtste waarop ING Direct actief wordt, aldus de bankverzekeraar zondag.

ING Direct begint met het aanbieden van spaarrekeningen. In de loop van de tijd wil ING echter ook andere financiële producten zoals verzekeringen, hypotheken en effectendiensten gaan slijten aan nieuwe klanten.

Wereldwijd beheert ING Direct inmiddels 70 miljard euro voor zes miljoen klanten. De oorsprong van de succesvolle ING-dochter ligt bij de Nederlandse Postbank. Het kantoorloze bankconcept bespaart ING veel kosten. Klanten doen hun bankzaken alleen met de telefoon of met de computer via internet.

De bankverzekeraar tuigde ING Direct in de jaren negentig op in Canada. Innmiddels is de dochter actief in onder meer Frankrijk, Australië, de Verenigde Staten en Duitsland. In dat laatste land nam de bankverzekeraar begin dit jaar de concurrent Entrium over. Als die onderneming in juli erbij komt heeft de bank zeven miljoen klanten. Dat moeten er in 2004 tien miljoen zijn geworden.

De keus voor het Verenigd Koninkrijk was eenvoudig. "Het hoort samen met Frankrijk en Duitsland tot de drie grootste markten van Europa", verklaarde een woordvoerster. Bovendien is het een regio waar veel mensen al bankieren via internet.

Winstgevend

Sinds eind vorig jaar is ING Direct winstgevend. In het vierde kwartaal boekte de bank 13 miljoen winst, een resultaat waaraan vijf van de zeven landen bijdroegen. Met de start in het achtste land blijft ING Direct winstgevend.

Volgens de woordvoerster gaat de expansie van de internetbank sneller dan verwacht. Ze kon echter nog niet aangeven wanneer een negende land aan de lijst wordt toegevoegd. "We onderzoeken altijd mogelijkheden voor ING Direct."