DEN HAAG - De 730.000 digitale belastingaangiftes die inmiddels zijn ingediend zijn door een fout in het computersysteem onbruikbaar geworden.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft daarom besloten in te grijpen en het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn te reorganiseren.

Hij heeft daarover woensdag de Tweede Kamer ingelicht.

Brief

Mensen die al aangifte hebben gedaan krijgen binnenkort een brief waarin hen wordt gevraagd opnieuw aangifte inkomstenbelasting te doen. De fiscus rekent erop dat de eerder ingestuurde aangifte nog op de computer van de belastingplichtige staat.

Het is niet voor het eerst dat de Belastingdienst kampt met ict-problemen. De Jager wil nu dat er een afdeling 'ict regie en architectuur' komt die direct onder de ambtelijke en politieke leiding vanuit het ministerie voor een sterke centrale sturing zorgt. Daarnaast worden alle test- en implementatietrajecten herzien en worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in het hele verwerkingstraject van de belastingaangiftes.

Zaterdag

De fout is afgelopen zaterdag hersteld zodat aangiftes die vanaf dat moment zijn binnengekomen wel bruikbaar zijn. Het probleem heeft zich overigens niet voorgedaan bij de aangiftes die door hulpverlenende instanties als vakbonden zijn verwerkt. De oorzaak van de fout kwam aan het licht bij een test die half februari is uitgevoerd.

De Tweede Kamer is geschrokken van de nieuwe problemen bij de Belastingdienst. Het CDA wil woensdagmiddag, als er een debat met De Jager staat gepland, opheldering.

Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat de fiscus er alles aan doet om het voor de gedupeerden zo eenvoudig mogelijk te maken opnieuw aangifte te doen. VVD-Kamerlid Johan Remkes ziet het liefst dat de Belastingdienst als geheel als groot project wordt aangeduid wat het parlement de mogelijkheid geeft beter de vinger aan de pols te houden.

Bij een groot project kan de Kamer eisen stellen aan de informatievoorziening waarna de verantwoordelijke bewindsman verplicht is regelmatig uitleg te geven over de stand van zaken.

'Zoveelste blunder'

SP-Kamerlid Ewout Irrgang spreekt van "de zoveelste blunder" van de Belastingdienst. Volgens hem ondergraven de nieuwe problemen ook de politieke geloofwaardigheid van de staatssecretaris die "steeds met verhalen komt dat de Belastingdienst op de goede weg is".

Belastingplichtigen hebben tot 1 april om hun aangifte in te dienen.

ZIE OOK:

NUzakelijk Aangiftetips