AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft het overleg opgeschort met de vakbonden over de manier waarop de onderneming circa duizend medewerkers wil ontslaan. De gesprekken gingen vrijdag zeven uur lang vooral over de zogeheten overtolligheidsregeling in de CAO.

Volgens FNV Bondgenoten-onderhandelaar G. Hardeveld wil de KLM af van deze bepaling die garandeert dat het ontslag voor overtollig geworden medewerkers pas na twaalf maanden kan ingaan. FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond houden vast aan deze regel en zeggen desnoods naar de rechter te stappen als de KLM sneller personeel ontslaat dan de CAO toelaat.

De onderneming lijdt zwaar verlies en wil binnen drie tot vijf maanden het aantal arbeidsplaatsen met circa 3000 verminderen. "De bal ligt nu bij de KLM. Ze kunnen niet eenzijdig de CAO openbreken", aldus Hardeveld.

Een woordvoerder van de KLM constateerde dat "de perceptie op sommige punten verschilt". Hij zei wel het gevoel te hebben dat alle partijen doordrongen zijn van de noodzaak en de urgentie. "We gaan eind volgende week verder".