BERLIJN/LONDEN - Evenals de Duitse inlichtingendienst hebben ook de Britse en Amerikaanse autoriteiten informatie gekocht over mensen die een geheime bankrekening in Liechtenstein hebben waarmee zij de belastingen in eigen land proberen te ontlopen. Dat meldden zondag Britse media.

Groot-Brittannië heeft zeker honderd mensen onder de loep genomen en in de VS zijn zo'n vijftig onderzoeken begonnen.

De affaire kwam aan het rollen toen eerder deze maand bekend werd dat in Duitsland een grootschalig ondezoek is geopend naar belastingontduikers met rekeningen in Liechtenstein.

Documenten

De Duitse inlichtingendienst BND had voor miljoenen euro's een cd-rom met documenten gekocht van een informant die eerder bij de LGT-bank in Liechtenstein had gewerkt. Inmiddels zou de BND ook over informatie van betreffende cliënten van minstens een andere bank in Liechtenstein beschikken.

BND sprak overigens zondag tegen dat de informatie over een van de banken was verkregen door middel van chantage van een naar verluid pedofiele bankmedewerker. Een woordvoerder van de BND zei dat het bericht in een Zwitserse krant "volkomen nonsens" was.

Nederland

In Nederland liet staatssecretaris Jan Kees de Jager zondag weten er op te rekenen dat Duitsland de Nederlandse autoriteiten spontaan zal inlichten als er ook Nederlanders op de lijst met rekeninghouders in Liechtenstein staan.

De Jager riep mensen die een illegale rekening in het buitenland hebben zich te melden bij de belastingdienst.