ROTTERDAM - Een medewerker van de Lassie-fabriek in Wormer is vrijdag uitgeroepen tot de meest vindingrijke werknemer van 2003. Personeelslid Jos de Jong had bedacht om rode korrels tussen de zilvervliesrijst niet weg te gooien, maar te bewerken tot witte rijst. Dat idee bespaart Lassie jaarlijks bijna 30.000 euro.

De medewerker is uit negentien kandidaten gekozen. Hij kreeg de Idee van het Jaar-Award tijdens een manifestatie in Rotterdam. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Ideeëncentrum te Barneveld, een vereniging voor innovatie met ongeveer 250 leden uit bedrijfsleven, dienstverlening en overheid.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en 500 euro. Die komt bovenop de beloning van 4460 euro die De Jong al kreeg van Douwe Egberts, het moederbedrijf van de Lassie-fabriek.

De jury prees de creativiteit en betrokkenheid van De Jong, evenals de bereidheid van Lassie om de suggesties ter harte te nemen. "De bron van creativiteit is de mens, maar ook het gerenommeerde bedrijf dat niet ziende blind blijft vliegen op de goede naam die het al jarenlang geniet", aldus het juryrapport.

De rijstverbetering is gekozen uit negentien ingediende ideeën. Innovaties die waren ingediend zijn onder meer een verbeterde melkverpakkingsmachine bij Campina in Heiloo. Een medewerker van de Luchtverkeersleiding Nederland heeft een hulpmiddel bedracht om beeldschermen beter af te stellen.

Bij het hoogheemraadschap Rijnland bedacht een personeelslid hoe de elektromotor van het boezemgemaal van Katwijk aan Zee geautomatiseerd kon worden. De negentien vindingrijke werknemers bespaarden hun werkgevers gezamenlijk ongeveer 530.000 euro en ontvingen daarvoor in totaal ruim 67.000 euro aan beloningen.