RIJSWIJK - Voor moederdag zijn dit jaar op de veiling aanzienlijk meer bloemen en planten verkocht dan vorig jaar. FloraHolland zag zijn omzet deze week 5,2 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2002. De internationale marktplaats voor de veiling van sierteeltproducten is tevreden.

FloraHolland heeft vijf vestigingen: in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde, bij elkaar goed voor een jaaromzet van ,9 miljard euro. Het was er erg druk deze week en de vijf kwamen tot een omzet van ruim 64 miljoen euro.

Rode rozen doen het zoals elk jaar weer goed op moederdag, maar ook andere typische boeketbloemen zoals chrysanten, gerbera en alstroemeria, en zomerbloemen als leeuwenbekken, zonnebloemen en violieren weten menig vaasje te vinden.

Meer dan de helft van de moeders wordt op moederdag in het zonnetje gezet. Ruim eenderde van hen krijgt een bos bloemen of een plant. De gevers zijn daar gemiddeld 13 euro aan kwijt. De meeste bloemen komen van de bloemist; het tuincentrum en de markt nemen elk ruim 10 procent van de omzet voor hun rekening. Behalve bloemen worden voor moederdag ook parfums en bonbons gekocht en in een enkel geval een nieuwe cd.