AMSTERDAM - De Europese beurzen zakten vrijdag, na een overwegend positieve opening, langzaam weg. Nu de belangrijkste bedrijfsresultaten bekend zijn, drijven de beurzen weer op macro-economische cijfers en die zijn niet sterk genoeg.

Beursstemming (video): Ahold wint op richtingloos Damrak.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): ING haalt 1,1 miljard euro op.
Topman van Ahold ligt onder vuur en Arcadis neemt een belang in een Duits bedrijf.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, stond aan het eind van de ochtendhandel 0,6 procent lager of 1,63 punten op ,06. De MidKap moest zelfs 0,8 procent achteruit op 274,20.

Ahold was opnieuw de lijstaanvoerder, met 3,74 procent op 5,55 euro. De koerswinst komt nog steeds voort uit de bekendmaking, donderdag, van de omvang van de boekhoudfraude van de Amerikaanse dochter US Foodservices. Overigens hebben beleggers wel vragen over de ingrepen bij het met de winst sjoemelende bedrijf. Er zijn weliswaar twee hoge managers de laan uitgestuurd, maar hun Amerikaanse meerderen mogen blijven zitten. "Verbazing daarover minstens, maar in veel gevallen ook verbolgenheid", signaleerde een analist.

Ook ABN Amro stevende af op een gunstige dag. De bank veerde weer op, met 2,6 procent op 14,49 euro, na de druk op de koers die branchegenoot ING donderdag veroorzaakte met de aankondiging van de verkoop van zijn pakket ABN Amro.

KPN

KPN, dat maandag kwartaalcijfers publiceert, hoorde ook bij de winnaars met 1,2 procent op 5,74 euro. Zakenbank Goldman Sachs duwde de waardering voor de gehele telecomsector omlaag en analisten hebben een hard hoofd in mooie resultaten van KPN. Maar beleggers lijken uit deze zwartgalligheid te concluderen dat de cijfers dan alleen maar mee kunnen vallen.

KLM, dat donderdag na een recordverlies al duikelde, moest vrijdag in de MidKap opnieuw achteruit met 1,8 procent op 6,50 euro. Ook de bouwers deden het slecht. Heijmans leverde bijna 8 procent in op 16,20 euro, Volker Wessels Stevin bijna 6 procent.

De andere beurzen in Europa kwamen in de loop van de ochtend ook in het rood te staan. Die van Parijs stond op een gemiddeld koersverlies van 0,6 procent. Londen was 0,1 procent lager. Frankfurt noteerde eveneens een verlies van 0,1 procent.

Een duidelijke lijn in de koersbewegingen was niet te zien. De verzekeraars, die eerder op de ochtend nog in de plus stonden, belandden eveneens voor een groot deel op negatief terrein. De autofondsen bleven het redelijk doen.

Zo deed BMW het in Frankfurt 2,6 procent beter na een sterk koersverlies op donderdag, toen het Duitse autoconcern een sterke daling van de kwartaalwinst voor belastingen bekendmaakte. DaimlerChrysler liet een koerswinst aantekenen van 0,3 procent.

Euro

De euro liep op tot net boven de 1,15 dollar. An het eind van vrijdagmorgen werd een koers genoteerd van 1,1505 dollar tegenover een slotkoers van 1,1470 dollar op donderdag. De euro stond tegenover het pond sterling iets hoger op 0,7175.