AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam laat zich niet uit het veld slaan door de vrijspraak van Cor Boonstra in een belangrijke voorkenniszaak. De nederlaag tegen de gewezen Philips-topman, vorige week, heeft de uitdaging voor justitie eerder groter gemaakt.

Dat schrijven hoofdofficier L. de Wit en zijn fraudeofficieren J. Tonino en H. van Biemond vrijdag in een ingezonden stuk in Het Financieele Dagblad. Daarin beklemtonen zij de rol van het OM in de maatschappij. "Er kan een belang zijn dat alles in ieder geval tot op de bodem is uitgezocht." Als voorbeeld noemen de drie auteurs de zaak rond de beursgang van internetbedrijf World Online.

Het OM werkt momenteel aan enkele voorkenniszaken, zonder een concreet aantal te noemen. Voorts liggen er drie aangiftes op het bureau die nog bekeken moeten worden.

De schrijvers erkennen dat een opsporingsonderzoek de verdachte grote schade kan berokkenen, maar onderstrepen dat het maatschappelijk belang voorop staat "bij de waarheidsbevinding en normhandhaving". Ze voegen eraan toe dat het OM zorgvuldig te werk dient te gaan. Dat is een pikante opmerking, omdat in de Clickfonds-affaire, de grootste beursfraudezaak uit de geschiedenis van Nederland, de rechtbank het OM heeft verweten slordig te hebben gewerkt.

Het OM wil meer zaken dan alleen de bewijsbare onder de loep nemen. "Met het vermijden van procesrisico's door de zaak niet aan te brengen, zou het OM zijn taak verzaken."

Ook met een voorzichtig optreden kan het maatschappijk belang in het gedrang komen, stellen De Wit, Tonino en Van Biemond. "Angst bijvoorbeeld voor schadeclaims, is een slechte raadgever in deze."