BRAUNSCHWEIG - Klaus Volkert, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van het Duitse Volkswagen, is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden.

De rechtbank van Braunschweig achtte hem vrijdag schuldig aan het aanzetten tot omkoping en corruptie.

De voormalige personeelsmanager van VW, Klaus-Joachim Gebauer, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van een jaar. De twee mannen zijn sleutelfiguren in het omkoopschandaal bij VW.

Daarbij werden tussen 1995 en 2005 leden van de ondernemingsraad en vakbondsvertegenwoordigers in de raad van toezicht van VW omgekocht. Zij kregen in ruil voor hun steun aan saneringen snoepreisjes aangeboden of bezoekjes aan prostituées op kosten van de grootste autofabrikant van Europa.

Illegale bonussen

De rechtbank oordeelde dat de 65-jarige Volkert bijna twee miljoen euro aan illegale bonussen heeft ontvangen van de vroegere VW-personeelsdirecteur Peter Hartz. Volkert was tevens vice-voorzitter van de raad van toezicht van VW.

De 63-jarige Gebauer organiseerde de bordeelbezoeken, snoepreisjes en geschenken. De kosten hiervan bedragen 1,3 miljoen euro. Het schandaal kwam in juni 2005 aan het licht.

Hartz kreeg in januari vorig jaar een boete opgelegd van meer dan een half miljoen euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar wegens omkoping en corruptie. Hij gaf zijn schuld toe en ontliep daardoor gevangenisstraf.

Eis

De openbaar aanklager had voor Volkert een celstraf geëist van drie jaar en negen maanden. Voor Gebauer werd een jaar en acht maanden cel geëist. De verdediging van Volkert en Gebauer wilde vrijspraak op alle punten en gaat tegen het vonnis in beroep.

De machtige president-commissaris van VW, Ferdinand Piëch, liet in januari van dit jaar aan de rechtbank nog weten niet op de hoogte te zijn geweest van de omkooppraktijken in de jaren dat hij leiding gaf aan het concern uit Wolfsburg. Piëch was tussen 1993 en 2002 bestuursvoorzitter van VW.

Schandalen

De omkoopaffaire bij VW is het zoveelste schandaal in de Duitse zakenwereld. Vorige week werd bekend dat Deutsche Post-topman Klaus Zumwinkel voor miljoenen euro's aan belastingen heeft ontdoken via geheime banktransacties in Liechtenstein. Zumwinkel is inmiddels afgetreden. In die zaak worden nog honderden andere zakenmensen verdacht van belastingontduiking.

Ook Siemens is in de ban van een omvangrijk fraudeschandaal, waarbij honderden miljoenen euro's werden gebruikt voor omkoping. Ook loopt er een onderzoek naar illegale prijsafspraken bij het industriële concern.