DEN HAAG - Drie bazen van in het Westland opererende agrarische uitzendbureaus hebben maandag voor de rechtbank in Den Haag onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van zestien tot twintig maanden tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat de mannen sinds 1999 voor bijna 10 miljoen gulden aan loon- en omzetbelasting hebben ontdoken.

Onder de bureaus bevinden zich Agra, Han, Euroflits en Ka&Ko. De verdachte 29-jarige Hagenaar S.K. (Kosedag), die de zwaarste straf tegen zich hoorde eisen, krijgt op 22 maart nog een strafzaak voor de kiezen. Dan zal hij opnieuw terechtstaan voor een andere belastingfraudezaak.

De drie verdachten die maandag moesten voorkomen, ontkennen de meeste beschuldigingen van het OM.De komende maanden moeten nog zeker tien andere verdachten in soortgelijke zaken voorkomen. De totale omvang van de zwendel zou in de tientallen miljoenen guldens lopen.

Valse sofinummers

Volgens officier van justitie E. Kole hebben de verdachten die maandag voor de rechtbank werden gebracht onder meer valse manurenstaten met verkeerde sofinummers in de boekhouding gevoegd om zwartwerkers in te dekken. Zo kwam het voor dat een en dezelfde officiële werknemer voor 500 uur per week in de boeken stond.

Dat alles onder dekking van een ingewikkeld web van onderlinge uitleenconstructies tussen de talloze uitzendbureaus. Het gaat veelal om Turkse uitzendbureaus die zwartwerkers en illegalen zouden hebben geronseld in Den Haag.

Tegen E.K. (28), de broer van de hoofdverdachte, werd zestien maanden cel geëist. Een boekhouder uit Hazerswoude-Dorp en een inwoner van 's-Gravenzande, die als een soort bedrijfsleider contacten met de tuinders onderhield, hoorden dezelfde eisen. Tegen de twee broers werd ook nog een boete van vijf ton geëist.

Uitspraak op 28 december.