FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag besloten om geen veranderingen aan te brengen in haar rentetarieven. Daardoor blijft het belangrijkste tarief, de zogeheten herfinancieringsrente voor leningen aan commerciële banken, op 2,5 procent staan.

Analisten hielden er al rekening mee dat de ECB de rente niet zou veranderen, maar velen sluiten niet uit dat de directieleden van de bank op een later tijdstip tot een renteverlaging besluiten, mogelijk in juni. De laatste keer dat dat gebeurde was op 6 maart. Toen ging het tarief met een kwart procentpunt omlaag.

Eerder op de dag besloot de Britse centrale bank (BoE) al de rente onveranderd te laten. Het bestuur besloot het tarief op 3,75 procent te houden, het laagste niveau in bijna vijftig jaar. Ook dit besluit kwam voor analisten niet onverwacht.

De belangrijkste doelstelling van de ECB is om de geldontwaarding op jaarbasis onder de 2 procent te houden. In april daalde de inflatie volgens een eerste raming van het Europese bureau voor de statistiek van 2,4 tot 2,1 procent. De president van de ECB, Wim Duisenberg, zei vorige maand te verwachten dat de inflatie dit jaar op ongeveer 2 procent zal komen en volgend jaar iets lager wordt.

Op de Europese beurzen werd met teleurstelling gereageerd op het rentebesluit. De aandelenkoersen doken verder naar beneden. De euro, die in de ochtenduren nog onder de 1,14 dollar stond, steeg weer. De Europese munteenheid noteerde kort na het besluit 1,1440.