AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is maandag aan een eindsprint begonnen in het bijna afgelopen jaar. Goedgemutste beleggers lieten hun kooplust de vrije loop. De AEX-index steeg 13,40 punten (2,82 procent) tot 488,97 punten.

Nog een zo'n mooie handelsdag en we zitten boven de psychologisch belangrijke 500-puntengrens", aldus een beursman, die zeer optimistisch gestemd is over de stand tijdens de jaarwisseling. "Ruim boven de 500 punten." Deze week doen de grote beleggers nog mee. Volgende week maandag doen zij hun boeken dicht en is het aan de kleine beleggers. Bekijk video

Na het bericht dat grote verzekeraars in Canada gaan fuseren, raakten maandag vooral de financiële waarden in trek. Aegon won 4,41 procent op 29,85 euro. ING zat de verzekeraar op de hielen en klom 4,18 procent tot 27,92 euro. ABN Amro steeg 3,55 procent tot 18,38 euro.

De technologiefondsen waren wereldwijd flink in trek. Ook in Amsterdam waren er kopers bij de vleet. Getronics was met een winst van ruim 6 procent de kampioen onder de hoofdfondsen. Aan het eind van de handel was het aandeel ruim 4 euro waard. ASML was een goede tweede. Het aandeel klom ruim 5 procent tot 20,70 euro. KPNQwest steeg 4,67 procent naar 8,29 euro.

Jaarwisseling

"De technologiefondsen blijven stijgen tot aan de jaarwisseling", denkt de beursman. Hij verklaart dat de economie in de wereld en vooral in de Verenigde Staten over zes maanden weer gaat groeien. "Technologiefondsen liggen wat dat betreft altijd een half jaar voor." Hij houdt een kleine slag om de arm, omdat nog een aantal bedrijven met cijfers komt.

Koninklijke Olie

Ook Koninklijke Olie was maandag een van de aandachtstrekkers. Het concern kwam met een toekomststrategie waar beleggers kennelijk mee in hun nopjes waren. Bedrijfstakken met een te lage winst worden in de etalage gezet. Ook had het concern de kosten succesvol weten terug te dringen. Het aandeel steeg ruim 3 procent tot 53,6 euro.