AMSTERDAM - De belegger op de effectenbeurs in Amsterdam werd donderdagochtend heen en weer geslingerd door positief en negatief bedrijvennieuws. Het door boekhoudschandalen geplaagde supermarktconcern Ahold wist de belegger gerust te stellen. Daar stonden tegenvallende bedrijfsresultaten van KLM en Van der Moolen tegenover.

Beursstemming (video): Stortvloed aan nieuws, AEX omlaag.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): ING dumpt miljoenen stukken ABN Amro.
Verder: Slecht boekjaar ABN Amro, miljoenenlening ASML, inflatie omlaag, Ahold fraude groter.

De toonaangevende AEX-index op het Damrak noteerde tegen het middaguur een verlies van 3,55 punten. Dat betekent een daling van ,2 procent naar 282,29 punten.

Ahold

Bovenaan de graadmeter prijkte Ahold. Het supermarktconcern maakte bekend dat het fraudeonderzoek bij US Foodservice omvangrijker is dan verwacht, maar beleggers reageerden positief op het nieuws dat Ahold voor 30 juni de jaarcijfers over 2002 op orde heeft. Het door de fraudeperikelen sterk in waarde gedaalde aandeel sprong met 10,7 procent omhoog naar 5,8 euro.

De sterkste daler in de AEX-index was ASML met een verlies van ,3 procent op 7,88 euro. De chipmachinefabrikant had voorbeurs aangekondigd nieuwe obligaties uit te geven ter waarde van 300 miljoen euro. "In theorie betekent dat een verzwaring van de rentelast voor het bedrijf en op de langere termijn een verwatering van de waarde van de aandelen", aldus een analist.

Andere dalers die in het oog sprongen waren vooral financiële instellingen als Aegon, ABN Amro en Van der Moolen. Het effectenhuis Van der Moolen presenteerde donderdag zoals verwacht een negatief resultaat over het eerste kwartaal en verloor 2,2 procent. ABN Amro had vooral last van branchegenoot ING, die had besloten een groot pakket aandelen ABN Amro te verkopen. Het aandeel ABN Amro zakte met 4,4 procent naar 14,23 euro.

In de index voor middelgrote fondsen, de MidKap, bungelde KLM onderaan met een verlies van 4,5 procent op 6,95 euro. De luchtvaartmaatschappij maakte voorbeurs een fors verlies over zijn vierde kwartaal bekend.

De cijfers van KLM kwamen niet helemaal onverwacht. "Het vierde kwartaal is traditioneel zwak", stelde de analist. Beleggers vrezen volgens hem dat het eerste kwartaal voor KLM ook als verloren kan worden beschouwd wegens de longziekte SARS. "Als de eerste drie maanden van komend boekjaar net als het vierde kwartaal zwak zijn, wordt het een moeilijk jaar voor KLM."

Beleggers wachtten nog met spanning op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag. De algemene verwachting van analisten is dat de rente niet wordt verlaagd, maar een verrassing sluiten ze niet uit gezien de zorgen omtrent de sterke stijging van de euro ten opzichte van de dollar. De Europese economieën hebben daar veel last van.

De overige beurzen in Europa lieten donderdagochtend ook overwegend dalende koersen zien. In Londen stond de FTSE-100 op een verlies van 0,85 procent, terwijl de DAX-index in Frankfurt en de CAC-index in Parijs meer dan 1 procent moesten inleveren.

Euro

In de valutahandel zakte de euro van 1,1360 naar 1,1350 dollar doordat handelaren speculeerden op een Europese renteverlaging. In ponden sterling daalde de euro van 0,7130 naar 0,7085 pond.