VOORBURG - De inflatie in Nederland is in april 2003 uitgekomen op 2,5 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in maart.

De prijsontwikkeling van de brandstoffen is de belangrijkste oorzaak van deze daling. De inflatie is nu terug op het niveau van augustus 2000. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De daling van de inflatie in april is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van de autobrandstoffen. Deze waren vorige maand 1,7 procent goedkoper dan in april 2002. In maart waren ze nog 5,8 procent duurder dan een jaar eerder. Ook daalt de inflatie doordat de accijnsverhoging op wijn en bier van april 2002 nu niet meer bijdraagt aan de inflatie.

Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen droegen wel bij aan de inflatie. Ze waren in april 3,5 procent duurder dan een jaar geleden. In maart was dat verschil nog 2,2 procent. Vooral voor eieren, vlees, fruit, groenten en aardappelen moest meer worden betaald.

Prijzen

Van maart op april zijn de prijzen gemiddeld 0,2 procent gestegen. Voedingsmiddelen werden in april 0,8 procent duurder. Eieren gingen ongeveer met 20 procent in prijs omhoog. Hier ligt "ongetwijfeld" de vogelpest aan ten grondslag, zei een woordvoerder van het CBS. Datzelfde geldt voor de gestegen prijzen van vlees van pluimvee.

Het effect van deze prijsstijgingen van eieren en vlees (inclusief vlees van pluimvee) op het totale inflatiecijfer is gering. Het gaat om niet meer dan 0,05 procentpunt, aldus de woordvoerder.