AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft eenderde van zijn aandelen in branchegenoot ABN Amro verkocht. ING deed tachtig miljoen aandelen van de hand, omdat het minder gevoelig wil worden voor koersschommelingen op de beurs. Het aandelenpakket is verkocht voor 14,10 euro per aandeel, wat een opbrengst betekent van ruim ,1 miljard euro.

ING heeft dit donderdag bekendgemaakt. Het financiële concern gebruikt de opbrengst om de schulden van zijn verzekeringstak terug te dringen. Het is niet bekend hoe groot de boekwinst is die ING maakt op de verkoop. Die hangt af van de prijs die de bankverzekeraar betaalde bij aanschaf.

ING wil niet zeggen waarom het juist de aandelen van ABN Amro verkoopt. Wel speelt een rol dat de bankverzekeraar een behoorlijke grote hoeveelheid kan verkopen, maar tegelijkertijd een groot belang in de bank kan houden. Na de verkoop houdt ING nog ruim 10 procent in ABN Amro.

ING is een van de grootste beleggers van Nederland en heeft in veel beursgenoteerde bedrijven een belang, vaak van meer dan 5 procent. In juni verkocht ING het volledige belang in branchegenoot Fortis. De ruim 35 miljoen aandelen brachten 808 miljoen euro op en een boekwinst van 235 miljoen euro.

Beleggers reageerden donderdag direct op het vrijkomen van het grote pakket aandelen van ABN Amro. Het aandeel verloor 5,1 procent (0,76 euro) tot een bedrag van 14,12 euro. De aandelen ING verloren ,3 procent, bijna het dubbele van de AEX-index (min 2,5 procent).