AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft woensdag de ochtendhandel verdeeld afgesloten. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,3 procent lager op 289,79 punten. Daarmee had de graadmeter een deel van het openingsverlies ingelopen. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde een plus van 0,3 procent op 278,42 punten.

Beursstemming (video): Sombere vooruitzichten VS drukken AEX.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Buhrmann verwacht ook zwak 2de kwartaal.
Verder: Kwartaalwinst Versatel geflatteerd, VNU herfinanciert schulden.

Na dinsdag voor de tweede achtereenvolgende handelsdag met winst te zijn geëindigd, liet de beurs woensdagmorgen weinig kooplust bij beleggers zien. Wall Street bood weinig inspiratie. De Amerikaanse beurzen sloten dinsdagavond weliswaar hoger, maar de aanvankelijke koerswinsten waren voor een groot deel verdampt. Dat gebeurde nadat het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten had besloten de rente ongewijzigd te laten.

De grootste stijger onder de hoofdfondsen was kantoorartikelenhandelaar Buhrmann. Het aandeel schreef bijna 8 procent bij op 3,15 euro. De onderneming bracht voorbeurs de resultaten over het eerste kwartaal naar buiten. Die weken niet af van de eerder gegeven voorlopige cijfers. Buhrmann waarschuwde wel voor een lager resultaat in het tweede kwartaal, maar dat weerhield beleggers niet om in het fonds te stappen.

Buhrmann was een van de acht hoofdfondsen met koerswinst. Hagemeyer, ING en Philips gingen met een plus van tussen de 1 en 2 procent de middaghandel in. IHC Caland, Fortis, Koninklijke Olie en Gucci boekten koerswinsten van minder dan 1 procent.

Grootste daler was Getronics, dat bijna 4 procent lager noteerde op 0,74 euro. Ahold stond 3,3 procent lager op 5,32 euro. Koersverliezen van meer dan 2 procent waren er verder voor KPN, Logica CMG, Wolters Kluwer en ASML.

Op de beurs in Londen was de FTSE-index rond het middaguur vrijwel onveranderd. De CAC-index in Parijs noteerde 0,1 procent hoger en de DAX-index in Frankfurt 0,5 procent lager.

Euro

Op de valutamarkten kwam de euro boven de 1,14 dollar. De koers bedroeg 1,1405 tegen een slot van 1,1360 op dinsdag. Tegenover het pond sterling steeg de euro van 0,7035 naar 0,7085 pond.