HANNOVER - Het Duitse TUI, de grootste reisorganisatie in Europa, heeft flink te lijden onder terughoudendheid bij de consument als gevolg van de oorlog in Irak en de ongunstige economische omstandigheden. De boekingen voor het zomerseizoen liggen 15 procent onder het niveau van vorig jaar. Dat heeft het concern woensdag laten weten bij de bekendmaking van de jaarcijfers.

De afgelopen twee weken is er weliswaar een toename van de boekingen te bespeuren, maar volgens TUI vormt die "onvoldoende statistische basis voor prognoses". Als een krachtig herstel van de boekingen uitblijft, zal de divisie toerisme over 2003 voor het tweede achtereenvolgende jaar een winstdaling laten zien.

Vorig jaar daalde de winst voor belasting en afschrijvingen van de divisie toerisme (in Nederland eigenaar van Arke en Holland International) met 37 procent tot 332 miljoen euro. De omzet kromp met 2,7 procent tot 12,4 miljard euro. Bij de divisie logistiek (onder meer scheepvaart) zakte de winst met 32 procent tot 209 miljoen euro.

De nettowinst van TUI als geheel zakte in met 90 procent van 411 miljoen euro tot 41 miljoen euro, mede als gevolg van hogere belastingen en een eenmalige afschrijving van goodwill in verband het afstoten van belangen. De omzet verminderde met 9,4 procent tot ,3 miljard euro.