VOORBURG - De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van nauwelijks gestegen. Een woning was gemiddeld 3 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is vrijwel gelijk aan de inflatie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Gemiddeld kostte een huis in het eerste kwartaal 201.000 euro.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 11 procent minder woningen verkocht. Mede hierdoor daalde het aantal nieuw afgesloten hypotheken met 8 procent tot 106.000. De daling werd verder veroorzaakt doordat minder mensen hun hypotheek hebben overgesloten. Het aantal oversluitingen nam met 5 procent af. Desondanks bestond ruim de helft van de nieuwe hypotheken uit oversluitingen en tweede hypotheken.

Gemiddeld leenden Nederlanders 169.000 euro voor een woning, 8 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2002. De optelsom van alle uitstaande hypotheken leidt tot een totale schuld van 355 miljard euro.

De gemiddelde rente die over een hypotheek moet worden betaald, is in het eerste kwartaal verder gedaald tot 4,7 procent. Daarmee is de gemiddelde hypotheekrente op het laagste punt sinds 1962 beland.

Een lage rente inspireert mensen doorgaans om hun hypotheek opnieuw af te sluiten of om een huis aan te schaffen. Dat het aantal woningtransacties ondanks de opvallend lage rente is gedaald, schrijft het CBS toe aan de onzekerheid bij potentiële kopers. Het consumentenvertrouwen bleef de afgelopen maanden onveranderd laag.