AMSTERDAM - Politieagenten moeten even geduld hebben en de bonden eerst het eindbod van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) laten uitleggen.

Dat zegt onderhandelaar van politiebond ACP Wiep van der Pal donderdag in reactie op de onrust die is ontstaan over de uitkomst van de bemiddeling door Doekle Terpstra. "Wij vinden het belangrijk dat de agenten het eindbod van de minister goed begrijpen."

De Amsterdamse afdeling van de ACP sprak donderdag de vrees uit voor wilde acties in de hoofdstad. "Ik hoor allerlei wilde verhalen. Er zijn agenten die zeggen de bond niet meer nodig te hebben voor acties", zei Cees van der Roer, voorzitter van ACP Amsterdam, op BNR Nieuwsradio.

Eindbod

De Amsterdamse Politievakorganisatie (APV), een regionale vakbond met 1700 leden, verwerpt het eindbod van Ter Horst en heeft ook geruchten gehoord over wilde acties in de hoofdstad.

"We doen ons best om ze in toom te houden, maar de actiebereidheid is heel groot. Als het aan de collega's ligt, dan gaan we harder actievoeren en bijvoorbeeld tunnels blokkeren."

Teleurstelling

Ook de ACP is op de hoogte van de teleurstelling van sommige agenten over het eindbod, zegt Van der Pal. "Maar ik heb niks gehoord over wilde acties."

Signalen

Politiebond NPB heeft geen signalen ontvangen van wilde acties in Amsterdam naar aanleiding van het eindbod van minister Ter Horst. "Ik heb net nog onze actieleider in Amsterdam gesproken, maar die heeft niks gemeld", zegt een woordvoerder.

"Er zijn wel negatieve reacties, maar we zijn nog niet begonnen met het informeren van onze leden. Het eindbod is een ambtelijk stuk, agenten moeten weten hoe ze dat moeten lezen."

Loonsverhoging

Ter Horst deed de agenten dinsdagnacht een eindbod. Daarin staat dat politieagenten vanaf begin deze maand een loonsverhoging krijgen van 3,5 procent. Vanaf januari volgend jaar moet daar nog eens 3,3 procent bijkomen.

Alle agenten tot en met schaal 9 krijgen op 1 juli een eenmalige uitkering van twaalfhonderd euro bruto. Een jaar later krijgen ze zeshonderd euro.

Uitkering

Voor agenten in hogere schalen is er geen eenmalige uitkering. De toeslag voor onregelmatig werk moet volgens het akkoord om 21.00 uur in plaats van 22.00 uur ingaan. De cao heeft een looptijd van drie jaar. De bonden leggen het akkoord de komende dagen voor aan de eigen leden.

De afdeling Gelderland-Zuid van de Nederlandse Politiebond heeft het cao-voorstel woensdag verworpen. De afdeling noemt het een 'schandalig laag bod' en 'meer een fooi dan een serieuze oplossing'.