SAN JOSÉ - De hooggespannen verwachtingen van de resultaten van Cisco Systems over de jongste drie maanden zijn uitgekomen. De dinsdag na beurs gepresenteerde omzet- en winstcijfers van 's werelds grootste computernetwerkbouwer waren zelfs nog beter dan verwacht.

Cisco bleek over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet te hebben gemaakt van 4,6 miljard dollar. Dat is weliswaar 4 procent lager dan de 4,82 miljard in de vergelijkbare periode vorig jaar maar een kleine 100 miljoen dollar meer dan waar analisten op hadden gerekend. Dat er minder verkocht zou worden dan vorig jaar was door de slechte ICT-markt al veel langer bekend.

1 Cent

Kostenbesparingen zorgden echter voor fors hogere winsten. Zo boekte het datanetwerkbedrijf een operationeel resultaat van 1,36 miljard dollar, flink meer dan de 1,01 miljard dollar die dezelfde periode in 2002 opleverde. De winst per aandeel kwam uit op 15 dollarcent. Dat is 1 dollarcent boven de verwachting en 4 dollarcent meer dan vorig jaar.

De nettowinst kwam uit op 987 miljoen dollar, een evidente toename ten opzichte van de 729 miljoen dollar die vorig jaar het derde kwartaal sierde.

Nasdaq

Aandelenhandelaren hadden gehoopt op goede kwartaalcijfers van Cisco Systems. De effectenbeurs in New York, in het bijzonder de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index, is mede hierdoor al twee dagen optimistisch gestemd.