DEN HAAG - Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) waarschuwt dat er "een groot probleem" ontstaat als de bonden het eindbod voor de nieuwe politie-cao afwijzen.

"We zijn van heel ver moeten komen. De grens is bereikt. Er zit niet meer ruimte in", aldus de PvdA-bewindsvrouw woensdag.

De Zuid-Gelderse afdeling van de politievakbond NPB accepteert het cao-bod van de minister in elk geval niet, schreef het afdelingsbestuur op haar website.

Forums

De forums op de internetpagina's van de politiebonden NPB, ACP en ANPV stroomden vol met, veelal negatieve, reacties van vakbondsleden.

De minister deed de bonden woensdag een eindbod voor een nieuwe cao dat volledig overeenkomt met het voorstel van bemiddelaar Doekle Terpstra.

Loonsverhoging

Ter Horst biedt de politie een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 februari 2008 en een verhoging van 3,3 procent per 1 januari 2009.

Alle agenten tot en met schaal 9 krijgen bovendien in juli een eenmalig bedrag van 1200 euro bruto en nog eens 600 euro bruto in juli volgend jaar. Ongeveer 31.000 agenten komen hiervoor in aanmerking.

Ze biedt verder politiemensen met studerende kinderen boven de achttien jaar in 2008 en 2009 een bijdrage van 69 euro bruto per maand per studerend kind.

Politiebonden

De politiebonden leggen het eindbod voor aan hun leden en geven eind deze maand aan of ze het loonbod accepteren. Ze lieten al snel weten gemengde gevoelens te hebben. De ACP staat 'neutraal' tegenover het resultaat en zal dus geen positief advies geven aan de achterban.

"We staan nog steeds ver uit elkaar, maar het is niet aan ons. De leden moeten zeggen of ze met het voorstel kunnen leven of niet", zei ACP'er Wiep van der Pal.

Achterban

Voorzitter Hans van Duijn van de NPB denkt dat hij nog veel aan zijn achterban heeft uit te leggen voordat die akkoord gaat.

"Met name onze looneis hebben we binnengehaald, maar er zijn ook punten die niet of niet helemaal zijn verzilverd."

Discussie

De bonden en de minister liggen al sinds begin december in de clinch over een nieuwe cao voor de ongeveer 53.500 agenten. De vier bonden onderhandelden twee dagen op een landgoed in Doorn met de verantwoordelijk topambtenaar van het ministerie.

Dat gebeurde onder leiding van Terpstra, die door Ter Horst was gevraagd een uitweg te zoeken in het conflict.

Overleg

De minister wil verder in overleg met de bonden, ministeries, korpsbeheerders, hoofdcommissarissen, het Openbaar Ministerie en externe deskundigen komen tot een gezamenlijke visie op de ontwikkeling en maatschappelijke positie van de politie.

In dat overleg moet ook worden gezocht naar mogelijkheden om "gebrek aan waardering en respect voor de politie weg te nemen".