HEERLEN - Fitnessende sportievelingen in Heerlen gaan energie leveren aan het elektriciteitsnet. Het fitnesscentrum Corio Sports in Heerlen wil daartoe dynamo's in toestellen aanbrengen.

Het centrum gaat daarvoor een proefopstelling maken, om te kijken of dit plan haalbaar is. Burgemeester en wethouders van Heerlen hebben het fitnesscentrum dinsdag een subsidie van 5000 euro toegezegd.

Energieverspilling

Fysiotherapeute en directrice J. Winter (44) van Corio Sports loopt al jaren met het idee rond om energie van sporttoestellen aan het net te leveren. "Als je ziet hoeveel energie mensen hier bij elkaar fietsen, rennen en steppen is het eigenlijk jammer dat we daar nooit iets mee gedaan hebben", zegt ze.

Geen enkel sportcentrum in of buiten Nederland bleek dit idee al eerder te hebben ontwikkeld. "Als dit lukt, staan de leveranciers van fitnesstoestellen gegarandeerd in de rij om zulke projecten internationaal op te zetten", denkt ze.

Metertje

Het Heerlense sportcentrum, waar wekelijks ongeveer 1500 mensen komen fitnessen, begint met een proefopstelling. De toestellen worden daarin voorzien van speciale dynamo's om elektriciteit aan het net te leveren. "In deze proefopstelling worden de apparaten voorzien van een display waarop mensen kunnen zien hoeveel energie ze opwekken", zegt Winter.

Zelfvoorzienend

Op basis van de resultaten van de proefopstelling kan het gehele fitnesscentrum aan het stroomnet worden gekoppeld, hoopt Winter. Hoeveel de omschakeling gaat kosten, weet ze niet. Wel dat het iets oplevert: "Nu gebruiken de fietsen, crosstrainers, steppers en vooral de loopbanden erg veel stroom. Na de omschakeling zijn de apparaten niet alleen zelfvoorzienend, maar leveren ze zelfs stroom".

De gemeente Heerlen subsidieert de proefopstelling in het kader van de duurzaamheidsprojecten van de industriële kring Heerlen Noord. Ondernemers doen daar al langer onderzoek naar energiebesparing en duurzaamheid.