GRONINGEN - De provincie Groningen maakt er bezwaar tegen dat een onderzoeksbureau van de Europese Unie het gebied beschouwt als een van de tien rijkste regio's van Europa.

"Dat is onzin. En hardnekkige onzin bovendien, want we hebben er al eerder tegen geprotesteerd dat men ons wegens de aardgasbaten als een van de tien rijkste regio's van Europa beschouwt", aldus woensdag een woordvoerder van de provincie Groningen.

Opbrengsten

Groningen reageert daarmee op het bericht dat deze provincie op de tiende plaats staat van de rijkste regio's van Europa als wordt gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner. De cijfers komen van het statistisch bureau Eurostat. De regio Utrecht (13e) is de één-na-rijkste van de Nederlandse regio's. Nummer één van de rijkste regio's in Europa is de binnenstad van Londen.

"Dat Groningen tot de tien rijkste regio's behoort, komt omdat de opbrengsten van het aardgas aan de provincie worden toegerekend. Maar dat is niet terecht want de aardgasopbrengsten gaan naar de Staat der Nederlanden".

Aanmerking

Volgens de woordvoerder heeft Eurostat in het verleden Groningen ook al rijk gerekend. "Dat is vervelend, zeker wanneer je in aanmerking wilt komen voor bepaalde subsidies. Maar gelukkig weten de officiële instanties in Europa wel beter en hoeven we hen er niet telkens van de overtuigen dat Groningers minder rijk zijn dan Eurostat beweert", aldus de woordvoerder