DOORN - De politievakbonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat heeft bemiddelaar Doekle Terpstra bekendgemaakt na twee dagen van intensieve onderhandelingen: "We zijn eruit."

Terpstra wilde direct na afloop van de onderhandelingsronde niet inhoudelijk ingaan op het resultaat van zijn bemiddeling. Hij zal minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdagochtend inlichten. Daarna worden details van de overeenkomst openbaar gemaakt.

Duidelijk is wel dat de bemiddelingspoging een vrijwel complete cao heeft opgeleverd. "Het is nu hamertje-tik, zou je kunnen zeggen", aldus Terpstra.

Achterban

De politiebonden durfden kort na middernacht niet in te schatten hoe hun achterban de overeenkomst zal onthalen. "Ik ga de leden informeren en kan nog niet zeggen wat hun reactie zal zijn", zei NPB-voorzitter Hans van Duijn.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP zei iets soortgelijks. Hij gaat de resultaten woensdag nog aan zijn achterban voorleggen en reageerde niet inhoudelijk. Hij wees erop dat de minister de bemiddelingsresultaten nog moet omzetten in een formeel bod. Er gaat waarschijnlijk nog een aantal dagen overheen voordat duidelijk is wat de politieambtenaren van de uitkomsten vinden.

Politievakbond

De politievakbond ACP weerspreekt dat de bonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken overeenstemming hebben bereikt over een nieuwe cao. "Er is geen sprake van een cao-akkoord", zei onderhandelaar Wiep van der Pal van de ACP woensdag.

De gesprekken in Doorn van de afgelopen dagen hebben er wel toe geleid dat er weer bereidheid is om rond de tafel te gaan zitten en de onderhandelingen te hervatten. Volgens de ACP heeft bemiddelaar Doekle Terpstra minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken geadviseerd het cao-overleg met de bonden te hervatten. Tijdens dat overleg, dat nog donderdag kan beginnen, kan de bewindsvrouw haar formele bod voor een nieuwe cao doen.

Eclatant succes

Terpstra gaf aan dat het resultaat geen eclatant succes is voor de vakbonden. Volgens de bemiddelaar hebben zij behoorlijk wat uit te leggen aan hun achterban. De leden zullen uiteindelijk moeten instemmen met de nieuwe cao.

De vier politiebonden hebben de afgelopen twee dagen op een landgoed in Doorn onderhandeld met topambtenaar Dick Schoof, bij Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de politie. De gesprekken vonden plaats onder leiding van voormalig vakbondsman Terpstra, die door Ter Horst was gevraagd een uitweg te zoeken in het cao-conflict.

Hij sprak van een ongelooflijk moeilijke bevalling: "Iedereen heeft pijn geleden en iedereen is uiteindelijk over zijn eigen schaduw heen gestapt."

Ter Horst en de bonden hebben sinds begin december in de clinch gelegen over een nieuwe politie-cao voor de komende twee jaar. Een nieuwe cao geldt voor ongeveer 53.500 agenten.