ZAANDAM - Het Chileense bedrijf Distribución y Servicio (D&S) wil 45 miljoen dollar van Ahold. Het Zaanse supermarktconcern heeft van een schuld die destijds een waarde had van 90 miljoen dollar bijna de helft afgelost. Ahold claimt dat de schuld in de nationale munt, de peso, moest worden betaald en daarom volledig is voldaan.

Volgens het Nederlandse concern is de schuld met het betalen van bijna 45 miljoen dollar afgelost, omdat de peso sinds 1999, toen Ahold-dochter Disco een bedrijf overnam, met ongeveer de helft in waarde is gedaald. Alhold en D&S hebben nu ruzie over de vraag wie verantwoordelijk is voor het risico van valutaschommelingen, zo bevestigde een woordvoerster van Ahold dinsdag. Volgens D&S is het risico van de waardedaling van de peso voor rekening van Ahold. De Chilenen willen via de rechter hun gelijk halen.

Ahold is bezig orde op zaken te stellen. In maart werd bekend dat er is geknoeid met de boeken. Het concern doet onderzoek naar zijn dochters in Argentinië en naar US Foodservice in de Verenigde Staten. Ook zijn er discussies over de zeggenschap over samenwerkingsverbanden in Zweden (ICA) en Portugal. De bestuursvoorzitter C. van der Hoeven en zijn financiële man M. Meurs stapten op. Vorige week is de Zweed A. Moberg aangetrokken om het bedrijf weer vlot te trekken.

De Zuid-Amerikaanse activiteiten van Ahold gaan in de verkoop. Het concern verkocht recent winkels in Maleisië en Indonesië. Verder worstelt Ahold met een contract met banken. Die stelden eind februari een krediet van 3,1 miljard euro ter beschikking om de gevolgen van de boekhoudfraude op te vangen. Voorwaarde is dat Ahold voor 30 juni een gecontroleerde en goedgekeurde jaarrekening kan overleggen.