AMSTERDAM - Meer dan de helft van de financiële topmannen in Nederland voorziet meer boekhoudschandalen als die bij Ahold en Enron. Dat blijkt uit onderzoek van Chief Financial Magazine onder financieel directeuren, dat dinsdag is gepresenteerd.

De financiële managers hebben geen volledig vertrouwen in commissarissen en accountants. Van de ondervraagde financiële topmannen zegt 41 procent dat het toezicht van de raad van commissarissen tekortschiet; 11 procent vindt accountantsrapporten onbetrouwbaar.

Om schandalen in eigen bedrijf te voorkomen, streven de directeuren naar meer betrouwbaarheid, transparantie en controle. Ze willen meer gaan letten op de integriteit van managers.

Betrouwbaarheid heeft nu de hoogste prioriteit bij 75 procent van de zogeheten chief financial officers (CFO's). Op ruime afstand volgen 'waardecreatie' (48 procent) en bezuinigingen (46 procent).

De topmannen zeggen dit jaar minder te investeren dan vorig jaar. Het inhuren van adviseurs, het afsluiten van verzekeringen en het aankopen van bedrijfswagens staan op een lager pitje.

Een op de vier CFO's is echt pessimistisch. Zij verwachten pas een opleving van de economie in 2005 of later. De helft rekent op een herstel in 2004. De optimisten zijn vooral te vinden onder de jongere CFO's. De groep van 36 tot 40 jaar is beduidend pessimistischer.

Desondanks is de eigen beloning van de topmanagers dit jaar gestegen. Meer dan de helft (53 procent) kreeg tot 5 procent meer geld. Een klein kwart (24 procent) zag de beloning met 6 à 10 procent groeien. Een op de acht kreeg er meer dan 10 procent bij.