DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) laat uitzoeken hoe het komt dat gemeenten vorig jaar flink wat geld hebben overgehouden aan de huishoudelijke hulp. Volgens een eerste schatting van het ministerie hebben gemeenten ongeveer 200 miljoen euro niet aan deze vorm van thuiszorg uitgegeven.

Dat heeft een woordvoerder van Bussemaker dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad.

Gemeenten

Sinds begin vorig jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp, die voorheen vanuit de volksverzekering AWBZ werd betaald. Daarvoor kregen zij 1 miljard euro, waarvan dus ongeveer een vijfde op de plank is blijven liggen.

Concurreren

Brancheorganisatie Actiz en vakbonden waarschuwden vorig jaar al voor massale ontslagen in de thuiszorg nadat de instellingen scherp hadden moeten concurreren voor het binnenslepen van de contracten bij de gemeenten. Daardoor zouden ze onder de prijs zijn gaan werken.

Volgens Bussemaker viel het heel erg mee met de ontslagen. Om personeel dat toch het veld moest ruimen te behouden voor de zorg, stelde ze een speciaal fonds in.

Verschuiving

De staatssecretaris stelde al eerder vast dat er een grote verschuiving plaatsvond van een duurdere vorm van huishoudelijke hulp onder de AWBZ naar een eenvoudiger en goedkopere vorm van thuiszorg die de gemeenten inkopen.

Ze laat zich er nu nog niet over uit hoe het komt dat gemeenten geld overhouden. Bussemaker gaat ervan uit dat de gemeenten dat geld wel aan de zorg zullen besteden.

VNG

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het gezien de lagere tarieven niet onverwacht dat er geld overblijft. De VNG rekent erop bij volgende aanbestedingsrondes voor huishoudelijke hulp dit geld nog hard nodig te hebben.

De prijzen komen dan naar verwachting hoger te liggen. Ook zal de vraag naar zorg die gemeenten leveren toe gaan nemen, verwacht de VNG.

SP en PvdA

De SP en de PvdA willen opheldering van staatssecretaris Bussemaker. Met name de Socialistische Partij is uitermate kritisch. "Hier is iets fundamenteel mis", vindt het SP-Kamerlid Agnes Kant.

"Terwijl honderden mensen in de thuiszorg worden ontslagen, anderen voor slechtere arbeidsomstandigheden aan het werk moeten, en veel gebruikers hun vertrouwde hulp verliezen, blijft bij gemeenten 200 miljoen euro op de plank liggen."

Kant

Kant pleit voor een hoorzitting in het parlement over de problemen in de thuiszorg. Daarin moeten werknemers en klanten in de thuiszorg aan het woord komen. Vervolgens moet er volgens de SP-parlementariër een spoeddebat komen tussen de Tweede Kamer en Bussemaker.