BRUSSEL - Minister Wouter Bos (Financiën) is erg tevreden dat de EU-landen Frankrijk aansporen om het begrotingstekort te verminderen. Frankrijk had de voorbije maanden amper iets gedaan aan een EU-afspraak om de begrotingstekorten in 2010 grotendeels weg te werken.

Bos was samen met zijn Duitse en Oostenrijkse collega's de grootste criticasters bij EU-beraad van ministers van Financiën maandag en dinsdag.

"De aansporing is een goeie uitkomst van de discussie. Dat geeft vertrouwen dat we er in de toekomst uit kunnen komen en dat we niet in verschrikkelijke situatie komen dat voor lidstaten verschillende regels gelden."

Gesterkt

Frankrijk voelde zich echter gesterkt door de uitdrukkelijke toevoeging dat de EU-afspraak niet geldt bij flinke economische neergang. "Die clausule geldt voor alle EU-landen, niet alleen voor Frankrijk", nuanceerde Bos.

Nederland heeft zelf de EU-afspraak voor 2010 al gehaald. "Je merkt dat onze goede resultaten ons een goede positie geven om op andere momenten kritisch zijn naar andere landen, als je bijvoorbeeld Frankrijk op z'n donder geeft als het daar wat minder gaat."