BRUSSEL - Consumenten moeten in de toekomst ook btw gaan betalen op postzegels. Dat is de kern van een btw-voorstel van Europees commissaris Bolkestein (interne markt en fiscale zaken) om de vrije concurrentie in de posterijen beter te organiseren.

De vroegere staatsbedrijven in de postsector hoeven nu geen btw te heffen, waar hun nieuwe concurrenten dat wel moeten doen. Daar staat tegenover dat de oude monopolisten ook de btw van hun kosten, zoals die voor bijvoorbeeld bestelwagens, niet voor de fiscus mogen aftrekken. Daardoor betaalde de consument eigenlijk al een verkapte vorm van btw, zo meent Bolkestein.

De VVD-eurocommissaris onthulde zijn plannen al eerder in het Europees Parlement. Nu heeft hij de volledige Europese Commissie achter zijn voorstel gekregen. Voor pakketjes tot 2 kilo zouden EU-lidstaten mogen beslissen om het lage btw-tarief in te voeren. In Nederland is dit tarief 6 procent.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten nog wel instemmen met het voorstel. Daardoor duurt het nog zeker een jaar voordat de prijs van een postzegel stijgt.