AMSTELVEEN - Pensioenfondsen hebben last van de malaise op de aandelenbeurzen en de dalende rente. De financiële buffers van één op de vijf Nederlandse pensioenfondsen zijn gezakt tot onder de grens van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat blijkt uit cijfers van de pensioenconsultant Mercer. Mercer bekijkt dagelijks hoe het is gesteld met de dekkingsgraad bij 94 van de zevenhonderd Nederlandse pensioenfondsen.

De dekkingsgraad geeft aan in welke mate een pensioenfonds kan voldoen aan zijn toekomstige verplichtingen. De grote pensioenfondsen ABP (ambtenaren) en PGGM (zorg) worden niet gevolgd door het bureau.

Dekkingsgraad

Bij de meeste pensioenfondsen moet de dekkingsgraad tussen 120 en 130 procent liggen. Afgelopen vrijdag was de dekkingsgraad bij 22 procent van de pensioenfondsen die Mercer volgt onder de 120 procent.

Als een pensioenfonds constateert dat de dekkingsgraad onder het vereiste niveau belandt, moet dat worden gemeld bij DNB.

Een te lage dekkingsgraad kan gevolgen hebben voor de premieafdracht of in hoeverre pensioengerechtigden gecompenseerd worden voor koopkrachtverlies. Maar pensioenfondsen nemen over dat soort zaken pas in het najaar een beslissing.