AMSTERDAM - Het Damrak lag er dinsdag rond het middaguur verdeeld bij. In de toonaangevende AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam stonden ongeveer evenveel fondsen in de plus als in de min. De graadmeter noteerde een winst van 2,08 punten, ofwel 0,7 procent, op 288,71 punten.

Beursstemming (video): Aegon drukt AEX-index.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Forse winstdaling Aegon in 1ste kwartaal.
Verder: Corio doet aankoop in Italië, SBS halvert kwartaalverlies, Order voor LogicaCMG.

Daarmee is de AEX-index iets opgeknapt van de mineurstemming, waarmee de graadmeter de handelsdag begon. "Het lijkt er iets vrolijker op te worden", stelde een analist. Volgens hem wisten in de loop van de ochtend zwaargewichten als ING, ABN Amro en Koninklijke Olie steeds meer het verlies van Aegon in de AEX-index te compenseren.

Aegon

De verzekeraar Aegon, eveneens een zwaargewicht in de graadmeter, presenteerde dinsdag dalende winstcijfers over het eerste kwartaal. "Het viel toch wel tegen. De voorzieningen voor de slechte beleggingsresultaten waren vooral lager dan verwacht. Dat duidt erop dat het operationele resultaat onvoldoende was", aldus de analist. Het aandeel zakte 1,9 procent naar 9,34 euro.

Vooral bankverzekeraar ING wist de koersdaling van Aegon op te vangen. ING steeg 3,2 procent naar 15,07 euro. Branchegenoot ABN Amro ging met 1,8 procent omhoog naar 15,17 euro. Koninklijke Olie won ook 1,8 procent en noteerde 38,60 euro. De grootste winnaar in de AEX was handelshuis Hagemeyer met een winst van 4,7 procent op ,89 euro.

Naast Aegon bungelden onder in de graadmeter Numico en Reed Elsevier. Voedingsconcern Numico verloor 3,5 procent op 9,80 euro en de uitgever Reed Elsevier zakte 2,2 procent naar 10,08 euro.

Midkap

De MidKap liet eveneens een verdeeld beeld zien. De index van middelgrote fondsen steeg minimaal met 0,1 procent naar 273,82 punten. Wessanen, dat dinsdag had aangekondigd een reorganisatie versneld door te voeren, was de grootste stijger met een winst van ,6 procent naar 5,49 euro.

In de onderste regionen bevonden zich uitzendorganisaties Vedior en United Services Group (USG). Vedior zakte 5,1 procent naar 6,35 euro. Dat kwam voor een groot deel doordat het aandeel ex-dividend ging. USG presenteert woensdag de resultaten over de eerste drie maanden en verloor 3,4 procent op 9,10 euro.

Ook de andere effectenbeurzen in Europa hervonden in de loop van de ochtend de weg omhoog. De beurs van Londen, die maandag dicht was wegens een Bank Holiday, stond tegen het middaguur op een winst van 1 procent. Parijs was 1,15 procent hoger en Frankfurt stond op een winst van 0,3 procent.

Later op de dag vergaderen de Amerikaanse centrale banken over de rente. Van die vergadering verwacht vrijwel niemand een wijziging in de stand van de Amerikaanse rente.

De winst op de beurs van Londen was te danken aan onder meer British Airways.De luchtvaartmaatschappij stond bovenaan met een koerswinst van bijna 7 procent. Verder kreeg AstraZeneca van de Amerikaanse autoriteiten toestemming om een middel tegen kanker in de VS op de markt te brengen. Het aandeel van het farmacieconcern steeg met 1,15 procent.

Op de Duitse beurs was Henkel een van de dalers na de publicatie van kwartaalcijfers. Het aandeel ging met 4,6 procent naar beneden en kwam onderin de beursindex te staan. Het Franse lucht- en ruimtevaartconcern EADS moest zijn kwartaalcijfers bekopen met een koersdaling bijna 2 procent en bezette daarmee de op een na laatste plaats in de Franse beursindex.

Euro

De euro blijft stijgen. Dinsdag tegen het einde van de morgen stond de koers op 1,1335 dollar na een slotkoers van 1,1275 dollar op maandag. Verder noteerde de Europese munteenheid 0,7040 pond sterling. Maandag ging de euro de markt uit op 0,7020 pond.