PARIJS - Het Franse olieconcern TotalFinaElf verkort zijn naam tot Total. Het is de vijfde wijziging sinds het bedrijf in werd opgericht onder de naam Compagnie Française des Pétroles (CFP).

In 1985 werd het Total CFP en in 1991 kortweg Total. Na de aankoop van het Belgische Petrofina voor 11,3 miljard euro in 1999 nam het concern de naam TotalFina aan. Een jaar later mondde een fel overnamegevecht met de Franse concurrent Elf Aquitaine uit in de nieuwe onderneming TotalFinaElf. Met die fusie was een bedrag gemoeid van 47 miljard euro.

Nu de overnames van Petrofina en Elf enkele jaren achter de rug zijn, ontstond volgens een woordvoerster van het concern de behoefte aan een kortere naam. Het definitieve besluit valt op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van dinsdag, waar Total ook de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar presenteerde.

De nettowinst van het concern ging ten opzichte van de eerste drie maanden van 2002 omhoog met 48 procent van 1,43 miljard euro tot 2,12 miljard euro. Total profiteerde net als andere energieconcerns van het hoge niveau van de olieprijzen en de verbetering van de winstmarges bij de raffinage in Europa. Die factoren wogen veel zwaarder dan de negatieve effecten van de daling van de dollarkoers en de aanhoudende zwakte in de chemie.

De omzet groeide met 19 procent van 23,8 miljard euro tot 28,3 miljard euro. Hoewel de olieprijzen na de oorlog in Irak flink zijn gedaald, zijn de omstandigheden sinds het begin van het tweede kwartaal betrekkelijk gunstig gebleven, aldus Total.