VOORBURG- Het aantal openstaande vacatures blijft op recordhoogte, maar is het laatste kwartaal van vorig jaar niet meer toegenomen.

Eind december waren er 236.000 vacatures, evenveel als een kwartaal eerder toen een record werd gevestigd.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag heeft gepubliceerd.

Dieptepunt

In september 2003 bereikte het aantal vacatures met 90.000 een dieptepunt. Sindsdien is het aantal met gemiddeld 9000 per kwartaal toegenomen. In het laatste kwartaal van 2007 bleef het aantal stabiel. In de handel en de zakelijke dienstverlening zat nog groei, maar in de overige bedrijfstakken nam het iets af.

Terugloop

In januari liep de vraag naar personeel volgens onderzoek van Monsterboard.nl sterk terug. Uit de Monsterboard Employment Index, de maandelijkse banenbarometer van Monsterboard.nl, blijkt dat het aantal online vacatures terugliep met 17 punten naar 188. Horeca en toerisme én transport en logistiek zagen de grootste daling.

In de provincie Groningen daalde het aantal online vacatures het sterkst. Ook in de rest van Europa was een verminderde vraag naar personeel te zien. De totale index daalde met 16 punten naar 139, nog wel hoger dan vorig jaar.

De Nederlandse versie van de index wordt gebaseerd op circa driehonderd Nederlandse carrièresites en vacaturepagina's van websites van bedrijven.