BRUSSEL - Ministers van de vijftien landen met de euro hebben maandagavond kritiek geuit op de Franse regering. Ze vragen president Nicolas Sarkozy en zijn minister van Financiën Christine Lagarde meer te doen om het begrotingstekort weg te werken.

De euroministers vragen Frankrijk unaniem om een eerdere EU-afspraak na te komen om de tekorten voor 2010 grotendeels weg te werken. Volgens een optimistische planning haalt Frankrijk dat doel echter pas in 2012.

Tegenwind

Frankrijk meent namelijk dat het niet slim is sterk te bezuinigen in tijden van economische tegenwind, zoals nu. Fikse overheidsuitgaven kunnen de economie vooruit helpen, redeneert de Franse regering.

In het beraad maandagavond is afgesproken aan een compromis te werken zodat Frankrijk binnen de euroregels van het zogeheten Stabiliteitspact kan blijven, stelde een woordvoerster van minister Wouter Bos (Financiën) na afloop. Volgens haar werkt Frankrijk erg coöperatief mee aan een compromis: "De minister is daar erg content mee".

De Europese Commissie verwachtte recent nog dat het Franse begrotingstekort zeker tot in 2009 uitkomt in de buurt van de limiet van 3 procent van het BNP. Dit terwijl het land amper de grote staatsschuld aflost.

De Franse regering en de eurozone-ministers liggen al sinds de zomer in de clinch over de begroting.