GEERTRUIDENBERG - Essent wekt als eerste energiebedrijf ter wereld energie op door verbranding van schillen van koffiebonen. De eerste lading van 3200 ton schillen is maandag aangekomen bij de Amercentrale in Geertruidenberg, liet het bedrijf weten.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) opende het project. Essent ziet veel potentie in landbouwresten als energiebron en is van plan deze steeds meer te gaan gebruiken. De eerste portie is genoeg om het stadje Geertruidenberg vier maanden van stroom te voorzien.

Duurzaam

Het voordeel van restafval is dat het duurzamer is dan andere soorten biomassa, aldus Essent. Het gaat niet ten koste van de voedselvoorziening en neemt ook geen extra landbouwruimte in beslag, in tegenstelling tot gewassen die speciaal voor biomassa worden geteeld.

Volgens het energiebedrijf is de CO2-uitstoot bij de verbranding van landbouwresten minimaal 90 procent lager dan de uitstoot van een gemiddelde Nederlandse elektriciteitscentrale.

Huishoudens

Essent schat dat wereldwijd een miljoen ton koffieschillen beschikbaar is, genoeg om ongeveer 7 procent van de Nederlandse huishoudens van energie te voorzien.

De totale hoeveelheid land- en bosbouwresten die voor energieopwekking gebruikt kunnen worden, is volgens het bedrijf voldoende om energie op te wekken voor een op de drie huishoudens in Europa.

Braziliaanse boeren

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad werkt mee aan het project, dat ook beoogt het inkomen te verbeteren van de Braziliaanse boeren die de schillen leveren. Zij worden mede-eigenaar van het exportbedrijf Fair Biomass Brazil en verdienen zo geld aan hun afval.

Greenpeace

Greenpeace reageert sceptisch op het project en noemt het een publiciteitsstunt. De milieuorganisatie wijst erop dat Essent 'ondertussen 85 procent van zijn stroom uit vervuilende bronnen haalt' en een nieuwe kolencentrale wil bouwen.

"Dat is niet verantwoord nu iedereen zich zorgen maakt om het klimaat. Een publiciteitsstunt met koffieschillen kan dat niet verbloemen'', stelt de organisatie.