MOSKOU - Rusland zal dinsdagochtend een kwart van de gasleveranties aan Oekraïne stopzetten als de gesprekken over een betalingsachterstand op niets uitlopen. Dat heeft een woordvoerder van de Russische gasgigant Gazprom maandag gezegd.

Volgens de woordvoerder zal Gazprom het gas dat afkomstig is uit Rusland zelf niet meer naar Oekraïne doorlaten. De brandstof die uit landen in Centraal-Azië komt en alleen via Rusland vervoerd wordt, zal wel zijn weg naar Oekraïne vinden.

Oekraïne is Gazprom nog zo'n 1,5 miljard dollar schuldig voor eerder geleverd gas. De woordvoerder zei dat het niet erg waarschijnlijk is dat de onderhandelingen over de betaling voor de dinsdag zullen worden afgerond.

Leveranties

Een groot deel van het Russische gas dat naar Europa vervoerd wordt, gaat via Oekraïne. Kiev en Moskou hebben verzekerd dat de leveranties aan West-Europa niet worden verstoord.

Termijnen

Oekraïne heeft onlangs toegegeven dat staatsgasbedrijf Naftogaz een schuld bij Rusland heeft opgebouwd. Premier Julia Timosjenko heeft laten weten het uitstaande bedrag in termijnen te willen betalen.

Zij wil verder dat Gazprom een direct contract sluit met Naftogaz en geen gebruik meer maakt van tussenpersonen, zoals het bedrijf RosUkrEnergo, omdat die de prijs van gas zouden opdrijven.

West-Europa

Twee jaar geleden draaide Rusland korte tijd de gaskraan naar Oekraïne dicht, waardoor ook de levering aan West-Europa onder druk kwam te staan. Het conflict ging toen over een verhoging van de gasprijs.

Afgelopen oktober stemde Oekraïne weer in met een verhoging van de prijs.