MOSKOU - Rusland heeft maandag een groot deel van de schuld van Irak kwijtgescholden. De Russische minister van Financiën Aleksej Koedrin en zijn Iraakse ambtgenoot Hoshiyar Zebari ondertekenden daartoe in Moskou een overeenkomst.

Deze stelt Irak vrij van het terugbetalen van 12,9 miljard dollar (8,8 miljard euro) die het land nog aan Rusland schuldig was, zo meldden Russische media.

Wapentuig

De Iraakse schulden dateren nog uit de tijd dat de Sovjetunie wapens en ander militair tuig aan Bagdad leverde. Moskou had Irak al eerder een groot deel van dat bedrag kwijtgescholden. Over de rest werd tot nu toe onderhandeld.

Het bedrag van 12,9 miljard komt neer op 93 procent van wat Irak nog aan Rusland moet betalen, aldus persbureau Interfax. De resterende 7 procent, wat neerkomt op circa 900 miljoen dollar, moet Irak binnen 17 jaar op tafel leggen.

Overeenkomst

De twee landen tekenden ook een nieuwe samenwerkingsovereenkomst die Rusland toestaat 4 miljard dollar te investeren in Irak. Een van de bedrijven die in de overeenkomst worden genoemd is Lukoil. Deze Russische oliemaatschappij had nog ten tijde van de Iraakse leider Saddam Hussein een contract gesloten voor de ontwikkeling van een groot olieveld.

Die overeenkomst is later ontbonden. Koedrin liet weten dat Irak heeft toegezegd "speciale aandacht te besteden aan eerder getekende akkoorden".

De onderhandelingen over het kwijtschelden van de restschuld sleepten zich lang voort, omdat Moskou privileges eiste binnen de Iraakse olieindustrie.