AMSTERDAM - Stagiairs worden tijdens hun stage niet goed begeleid door hun school. Bedrijven zijn ontevreden over deze gebrekkige begeleiding en geven de onderwijsinstellingen een vijf als rapportcijfer.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Nationale Stageonderzoek van Stageplaza, waarvoor ruim zevenhonderd bedrijven een online enquête invulden. Vorig jaar kreeg de begeleiding vanuit school nog een 5,4 van de bedrijven.

Ruim zes op de tien bedrijven vinden dat de stagebegeleiders te weinig van zich laten horen tijdens een stage. "Volgens de bedrijven hebben de docenten vaak geen idee waar een student tijdens zijn of haar stage mee bezig is", licht Rogier Kind van Stageplaza toe.

Weinig overleg

"Tussen het bedrijf en de begeleider vindt weinig tot geen overleg plaats, wat vaak resulteert in een stage die achteraf niet aan de eisen voldoet." Volgens het bedrijfsleven ligt de verantwoordelijkheid om contact te houden tijdens een stage bij de onderwijsinstellingen.

Stageplaza bemiddelt sinds 1998 tussen bedrijven en studenten. Bijna 32 duizend bedrijven zijn door Stageplaza aan een of meerdere stagiairs geholpen. De Amsterdamse bemiddelaar verricht jaarlijks stageonderzoeken onder studenten en bedrijven. Vanaf dit jaar worden ook docenten in het onderzoek meegenomen.