BRUSSEL - Nog nooit zaten er in Nederlandse portemonnees zoveel eurobankbiljetten van buitenlandse makelij. Slechts een op vier biljetten (26 procent) is nog in Nederland gedrukt.

Een laagterecord, zo blijkt uit continu onderzoek door vrijwilligers van website eurobilltracker.com.

Een jaar geleden was nog 40 procent van de eurobriefjes in Nederland van Nederlandse makelij. Kort na de introductie van de euro in januari 2002 was dat zo'n 95 procent.

Reizen

Door buitenlandse reizen en internationaal bankverkeer zitten in de Nederlandse portemonnees veelal biljetten uit Duitsland (22 procent) en Frankrijk (19 procent). Relatief veel eurobriefjes komen uit de vakantielanden Oostenrijk (11 procent) en Spanje (10 procent).

De herkomst is te herkennen aan een letter voor het serienummer op het biljet. Zo staat een P voor Nederland, een X voor Duitsland en een U voor Frankrijk.

De nationale banken van de eurolanden spreken onderling af wie welke biljetten drukt. Het aantal biljetten varieert daarom voortdurend.

Bijdrukken

Dit jaar laat Nederland biljetten van 20 en 50 euro bijdrukken. Vorig jaar kwamen er nieuwe Nederlandse 10 en 100 eurobriefjes in omloop, zo meldt de Europese Centrale Bank (ECB).

Totaal circuleerden eind december 12,1 miljard bankbiljetten met de euro. Die waren samen 676 miljard euro waard. Meest in omloop is overigens het briefje van 50 euro.