HUIZEN - Jonge hogeropgeleide werknemers beginnen de verslechterende economie in hun portemonnee te voelen. Vergeleken met vorig jaar is het gemiddelde bruto jaarsalaris van hbo- en universitair geschoolde medewerkers met 7 procent gedaald naar .795 euro.

Dat blijkt maandag uit het jaarlijks gehouden Intermediair Imago Onderzoek. Het is voor het eerst in de negenjarige geschiedenis van het onderzoek dat de jonge hoger opgeleide werknemers hun besteedbare inkomen zien dalen. De jonge hoogopgeleiden verwachten gezien de ongunstige arbeidsmarkt ook geen stijging van hun salaris op de lange termijn (na zes jaar arbeid).

Voor het onderzoek in opdracht van Intermediair ondervroeg bureau Ithaka Media Consult dit jaar 8058 laatstejaars studenten en hogeropgeleiden met maximaal tien jaar werkervaring.

Bijna de helft van deze groep is ongunstig tot zeer ongunstig gestemd over de situatie op de arbeidsmarkt. Ongeveer een op de tien is nog positief over zijn of haar carrièreperspectieven en 42 procent vindt het moeilijk om de huidige situatie te schatten.