UTRECHT/TILBURG - De vakbonden VVMC en FNV Bondgenoten willen dat de Nederlandse Spoorwegen meer personeel inzetten op het traject Hoorn-Enkhuizen. Dat hebben bondsbestuurders maandag gezegd.

De vakbonden beslissen donderdag met het treinpersoneel van de NS welke eisen zij nog meer op tafel gaan leggen om de lijn veiliger te maken. Zondagavond legde personeel op de lijn het werk neer omdat jongeren overlast veroorzaakten.

Kleine groep

"De NS moet laten zien wie de baas is op het spoor. Het gaat om een kleine groep die structureel moet worden aangepakt. De NS kan wel korte veiligheidsacties houden maar daarna komt die groep dubbel zo hard terug", zegt D. Cijs, bestuurder bij VVMC.

Volgens A. van den Berg, bestuurder bij FNV Bondgenoten, moet de NS meer controleploegen op risicolijnen inzetten. Verder moet de spoorwegpolitie, ondanks de beperkte capaciteit bij de dienst, meer prioriteit geven aan deze trajecten.

Maat vol

Het treinverkeer tussen Hoorn en Enkhuizen werd maandagochtend hervat. Maar volgens FNV Bondgenoten is de maat vol bij het NS-personeel en zullen treinen niet vertrekken bij nieuwe overlast. "Elk weekend zijn er incidenten, variërend van spugen en bedreigen tot een brandstichting afgelopen zaterdag. Als er zich het komende weekend weer incidenten voordoen dan zal het personeel wellicht weer weigeren om de treinen te laten rijden", aldus Van den Berg.

Het is niet de eerste keer dat het treintraject wordt geteisterd door overlast. Drie jaar geleden kregen circa dertig jongeren een treinverbod. Zij veroorzaakten destijds vooral op het traject tussen de stations Hoorn en Hoorn Kersenboogerd moeilijkheden.

De groep jongeren bestond uit 'notoire zwartrijders', aldus de spoorwegpolitie destijds, die verder stelde dat deze groep het spoorwegpersoneel op het traject terroriseerde. Aanleiding tot het treinverbod was de mishandeling van een conducteur. Die ontdekte vier zwartrijders in een van de toiletten en sommeerde hen een kaartje te kopen. In plaats daarvan sleurden ze hem door de trein. Reizigers hebben de man uiteindelijk ontzet.