BRUSSEL - Boeren in de Europese Unie zaaien dit jaar 5,2 procent meer grond in met graan. Dit komt mede door een noodmaatregel van de Europese Commissie om tijdelijk braakliggende akkers te gebruiken voor graanteelt. Het moet een oplossing zijn voor de historisch lage voorraden en extreem hoge prijzen van graan.

De extra graanvelden in de EU kunnen leiden tot een toename van ruim 13 miljoen ton graan. Dat blijkt uit interne ramingen van de Europese Commissie, meldde de landbouwnieuwsbrief Agrafacts zaterdag.

Tegenvallende oogsten

De graanvoorraad in de wereld is zeer laag door enkele tegenvallende oogsten en de groeiende vraag uit China. De prijzen schoten vrijdag nog omhoog, toen bleek dat de Amerikaanse tarwevoorraad momenteel de kleinste is in zestig jaar.

Maatregelen

De EU heeft eind vorig jaar meerdere maatregelen genomen om een tekort te voorkomen. Voornaamste besluit was om een einde te maken aan de verplichte braaklegging van een tiende van de akkers. Die braaklegging is in 1992 ingesteld om een overschot aan graan te bestrijden. Door de regeling blijft 3,9 miljoen hectare jaarlijks ongebruikt voor landbouw.

Importheffing

Tegelijk is de importheffing van graan afgeschaft. Dat moet de invoer vergemakkelijken, hoewel de EU vooralsnog een graanexporterend gebied is.